24 December 2010

Nikon Basic Workshop 2010

okey,cukup seminggu. itu memang target saya untuk publish kan cerita nie. 

"pergh,ko pehal nak target2 bagai? kau hengat kau blogger meletop?"

Hahhaha,adakah saya kisah?? (ayat sopan sikit pagi2 nie)

Baiklah, sebenarnya last week saya telah attend satu photography workshop yang dianjurkan oleh Nikon Malaysia. Klik SINI and baca sampai habis kalau nak tahu kenapa. Hehe. Workshop tu diorang buat dekat Royal Guest House,Kota Bharu. So pagi-pagi buta lagi kitorang dah kena bangun and siap2 nak pergi sana. Kuala Krai ke Kota Bharu adalah mengambil masa satu setengah jam ye puan-puan. Oh ye, kitorang disitu bermaksud kami se-family lah. Tapi cuma saya sorang je pergi workshop,yang laen seronok sakan pergi shopping T___T

Saya dimaklumkan bahawa registration bermula pukul 8.00 pagi dan workshop start pukul 9.00 pagi. Mujurlah sempat sampai pukul 8.55am..lepas check check, rock rock untuk daftar session diorang bermurah hati lah pulak bagi setiap sorang sehelai t-shirt =) Thanks Nikon!


Workshop tu dikendalikan oleh Mr. Mahfooz from Nikon Malaysia. Sekotak kau dia bawak kamera. Macam-macam model ada. Yang paling saya teruja sekali model D3x kalau tak silap. yang gedabak punye tuh. Berat nak mam..Haha. Sepatutnye workshop nie untuk D3100 sahaja tapi disebabkan banyak lagi kekosongan maka diorang buka juga penyertaan untuk model D5000,D90 and D3000. Asal kau ada DSLR Nikon,kau datang je. macam tu lah lebih kurang. 

DSLR D3X Price: RSP RM 29,988.00 (body only)
 
Mr.Mahfooz in action
Dia lah penceramah, dia jugaklah jadi model T____T


Uncle baju hitam tu adalah peserta paling tua kot. Doktor tuhh..

The Girls: Semua muda termasuk saya :)

The Lunch
Total peserta workshop tu ada lebih kurang 30 orang. Majoriti from Kelantan but ada jugak yang datang dari Melaka and Terengganu. Ada doktor,cikgu,engineer and students jugak. Between the seminar, Mr.mahfooz ada buat some quiz jugak. Sape yang dapat jawab soalan dia, dapat survinior from Nikon tau. Hadiah paling gempak sekali yang kami 'paksa' dia bagi ialah speed light yang harganya  lebih kurang RM1,200. Nasib baik xde sape yang boleh jawab. Kalau tak, naya je dia kene ganti balik harta company tuh. By the way, workshop nie adalah sangat-sangat berbaloi okey sebab dah la bayar murah pastuh dapat macam2 ilmu pulak tu. Sesuai sangat la untuk newbie macam saya nie. 



Thanks Nikon! Hope to see you again in Kelantan =)



p/s: sesiapa tahu pasal workshop photography in Kelantan, please let me know okey. Banyak lagi nak kene belajau nih. Kalau takde aral melintang pukang boleh la pergi.Hehe


picit LIKE kalau suka ^___^

18 December 2010

FEEL FREE TO FLY CONTEST: BARANGAN BODY SHOP UNTUK DIMENANGI

Siapa nak menang hadiah barangan Body Shop?? Mari2 join ini contest. Korang just follow the instruction macam saya buat nih and letak gambar lompatan paling best yang kauorang ada.

Syarat2 penyertaan:

1. Peserta HARUS menjadi followers blog http://falihinjasmy.blogspot.com/ terlebih dahulu   ( bukan WAJIB, tapi peluang nak menang tu lebih cerah kalau tergolong dalam followers blog ni. ) [DONE!!]


3. Letakkan BANNER contest seperti yang dibawah dan di link kan ke post contest ni. [DONE!!]


3. Pilih SATU gambar anda melompat paling style. Tak kira lompat secara SOLO atau DUET atauGROUP. Gambar hendaklah original punya lompat OK. Tak nak yang edit2. Kalau edit hue, level, colour, brightness or etc tu boleh la. Ingat! hanya SATU gambar sahaja. [DONE!!]

Dengan rasa tidak bersalah,saya telah mempertaruhkan gambar lompatan Kungfu Panda encik boypreng bersama vespa kesayangan dia untuk join  FEEL FREE TO FLY CONTEST : BARANGAN BODY SHOP UNTUK DIMENANGI. Haha. Harap-harap ada luck kali nie = ="

BODY SHOP JUMPING!
4. Letakkan caption paling kreatif di bawah gambar dalam 3 perkataan. [DONE!!]

5. Copy dan paste senarai hadiah yang ditawarkan. [DONE!!]



1 x 1st Prize : Barangan THE BODY SHOP bernilai RM100.00

1 x 2nd Prize : Barangan THE BODY SHOP bernilai RM 60.00

1 x 3rd Prize : Barangan THE BODY SHOP bernilai RM 40.00

6. Tak perlu buat sticky mode. Tapi, perlu sertakan BANNER contest dekat sidebar jugak dan di link kan sekali. [DONE!!]

7. Tag sekurang-kurangnye 3 bloggers lain dan harus inform bloggers tersebut yang mereka telah ditag ye... [DONE!!]

Oleh itu, saya tag:
i)  Zazie

8. Tinggalkan link entry anda di ruanggan comments [DONE!!]


tarikh tutup: 

31 DISEMBER 2010



picit LIKE kalau suka ^___^

16 December 2010

Cerita Saya dan Followers

Nak dijadikan cerita, dahulu kala saya pernah buat entry khas untuk followers saya. Alah,macam review sikit la pasal korang punya belog. Masa tu followers saya hanyalah 16 orang sahaja T____T. Segmen tu saya namakan: Jiran Tetangga Episod XX. Malangnya setakat hari ini baru 9 episod dikeluarkan. Mintak mahap sangat2. Saya janji akan review secepat mungkin untuk 7 orang lagi tu ye =)

Kenapa dan mengapa saya review diorang nie korang boleh baca dekat SINI (nombor 4).


Followers terawal yang ikut belog saya ialah seperti berikut:

**dah setel review :)

Jiran Tetangga Episod 5

**masih berhutang review :P

Jiran Tetangga Episod 10
Jiran Tetangga Episod 11
Jiran Tetangga Episod 12
Jiran Tetangga Episod 13
Jiran Tetangga Episod 14
Jiran Tetangga Episod 15
Jiran Tetangga Episod 16


p/s: zatieee,please habis kan hutang kamu secepat mungkin!!
      baaiiikkk~


picit LIKE kalau suka ^___^

Yey! dah datang!

Puas laa aku dok tunggu sape lah gerangan yang jadi mangsa followers aku yang ke 100 neh. Punyalah susah kan orang nak follow. Hambik kau, dah 2 tahun lebih blogging, baru sekarang dapat 100 orang followers. Sape tak jakun. Hehe. Almaklumlah,belog aku nih bukan boom kebabom meletop macam belog Irine Nadia, Cik Epal, Ben Ashaari atau Hanis Zalikha dan ramaiii lagi lah.

"ceh! gila poyoz punya budak. baru 100 followers pun nak bising. Bloggers laen dah tahap riban2 followers tak bising macam kau pun."

adooiii,kechik hati mak kalau ada yang cakap macam tu...sob sobb.. tapi,suka hati lah kan..ADA AKU KESAH?? HAHA. 

Eh,tetiba pulak emo. Apesal? Haha. Okey2,tanpa membuang masa saya nak serah kan award nie untuk bloggers Puan Zura Hassan yang menjadi followers ke 100 =) buat masa nie, award je lah yang saya mampu bagi..hehe.

~~The deepest love~~

Terima kasih banyak2 kak. Tak sangka puan-puan pun ada baca and follow belog saje-saje|suke-suke nih..ingatkan cik-cik je. Hehe. Award akak ada dekat sidebar sebelah nie. Sebenarnya saya pun tak tahu macam mana nak bagi award nie dekat akak sebab ni first time saya bagi award dekat orang. and tak pernah dapat award pun. hehe. Mak tak kisah,janji mak happy blogging =)

Followers lain jangan kechik hati merajuk tak mahu lepak sini dah sebab tak bagi award.LOL. Saya sangat-sangat menghargai okey! Thanks a lot. Insyallah saya ada perancangan nak buat contest sedikit masa nanti. Tungguuuu..Hehe


picit LIKE kalau suka ^___^

15 December 2010

MUDAH SAHAJA, HANYA JAWAB SURVEY

Alkisah,masa tengah lompat2 blogwalking tadi saya terjumpa satu belog yang hanya nak kita jawab survey. Kalau bernasib baik, ada 20 cenderahati menanti korang. Tuan belog tu cakap:

"Entry kali khas aku buat semua blogger sempena dengan tahun baru yg akan tiba tak lama lagi. Maka aku nak buat satu servay yg bertujuan nak ketahui apakah kegemaran dan perkara yg dilakukan selalu oleh blogger2 diMalaysia. Mungkin ada guna pada aku untuk Giveaway yg bakal aku buat tahun depan Insyallah.."



Mudah saje caranya, korang hanya kopi copy paste survey tersebut dan jawab dengan ikhlas katanya. Pilih SATU jawapan je. Jangan mengada nak jawab dua tiga pulak. Kang susah orang tu nak buat analysis. hehe. Kepada tuan belog, ini jawapan survey saya (yang di bold tu ye) :)

Soalan2 survey yg perlu di jawab dengan ikhlas. Sila pilih 1 jawapan untuk setiap soalan.

1) Apakah jenama telepon bimbit yg anda gunakan sekarang?
    a) Nokia
    b) iPhone
    c) Sony Ericsson
    d) Samsung
    e) LG
    f) HTC
    g) Blackberry
    h) Motorola
    i) CSL

2) Apakah jenama komputer riba yang anda gunakan sekarang?
   a) Acer
   b) Hp
   c) Dell
   d) Lenovo
   e) Sony
    f) Apple
   g) Compaq
   h) Fujitsu
   i) Toshiba
   j) MSI

3) Apakah jenama kamera digital yang anda gunakan sekarang?
    a) Nikon
    b) Sony
    c) Casio
    d) Canon
    e) Kodak
    f) Samsung
    g) BenQ
    h) Panasonic
    i) Olympus
    j) Fujifilm

4) Apakah saluran jalur lebar yg anda gunakan sekarang?

    a) Streamyx
    b) P1
    c) Maxis
    d) Celcom
    e) Digi
     f) Yes
    g) Time
    h) Jaring
    i) U Mobile
    j) Tune Talk

5) Apakah jenama pakaian yg anda selalu beli sekrang?
    a) Zara
    b) Padini/PDI
    c) CK
    d) AX
    e) Guess
     f) Adidas
     g) Levi's
     h) Prada
     i) D&G
     j) Romp
     k) Soda
      l) LV
     m) GAP
  
6) Di manakah restoran/cafe yg selalu anda singgah untuk makan?
    a) Starbuck
    b) Old Town White Cafe
    c) Mcdonald
    d) KFC
    e) Pizza hut
     f) Chiken Rice Shop
     g) Nando's
     h) Dunkin Donut
     i) Teppanyaki
     j) Sushi King
     k) Big Apple
     l) Secret Recipe 


7) Di manakan gedung membeli belah yg selalu anda kunjungi?
    a) Tesco
    b) Jaya Jusco
    c) Giant
    d) Carrefour
    e) Pakson
    f) Clod Storage
    g) Mydin
    h) Metrojaya
    i) SOGO
    j) ISetan
    k) Ikea

8)  Apakah saluran radio tempatan yg selalu anda dengar?
    a) HotFM
    b) EraFM
    c) SuriaFM
    d) SinarFM
    e) HitzFM
     f) RedFM
    g) ThrFM
    h) FlyFM
    i) MuzikFM
    j) KlasikNasionalFM
    k) XFM
    l) IKIMFM
   m) MIXFM

9) Apakah saluran TV tempatan yg selalu anda tonton?
     a) TV1
     b) TV2
     c) TV3
     d) Ntv7
     e) 8TV
      f) TV9
      g) Astro Ria
      h) Astro Prima
      i) Astro Oasis
      j) Astro Citra
      k) Astro Warna
      l) Astro Ceria
     m) AFC

10) Apakah jenama pewangi badan yg anda gunakan sekarang?
     a) Dunhill
     b) Burberrys
     c) Gucci
     d) Bvlgari
     e) Channel
     f) Calvin Klein
     g) Christian Dior
     h) Hugo
     i) Davidoff
     j) DKNY
     k) D&G
     l) Escada
     m) Estee Lauder
     n) Giorgio Armani
     o) Lacoste
     p) Lancome
     q) Tommy Hilfiger
     r) Versace
     s) Ralp Lauren

11) Apakah jenis bahan bacaan yang anda selalu baca?
     a) Remaja
     b) Media Hiburan
     c) Mangga
     d) Intrend
     e) Wanita
      f) Pesona Pengantin
     g) Hai
     h) Pa & Ma
     i) Maskulin
     j) Majalah PC
     k) Impiana
     l) Arena Bola Sepak
     m) Nona
     n) URTV
     o) Majalah Saji
     p) Mastika
     q) Novel





Dah habis dah, sekian...

picit LIKE kalau suka ^___^

10 December 2010

Teka Teki Teka Tekuk [ 2 ]

sambil makan goreng pisang atau biskut tawar cicah teh panas,
 apakata korang pikir jawapan teka teki nih:
.
.
.
Banyak-banyak burung, 
burung apakah yang x bela anak dia??
.
.
.
haaa,,jawab jangan tak jawab..
thehehe~

4268274331_22f60285eb_z_large


picit LIKE kalau suka ^___^

Fresh & White


selamat datang ke belog puteh kosong saya jiwa kosong. Hehehe


Tumblr_ld5mva6fyz1qb0bzxo1_500_large


picit LIKE kalau suka ^___^

08 December 2010

our new baby

maaf. lama tak update belog. hampir a week kot. 
by the way, i want to introduce....err,i mean we...want to introduce our new baby.....

Tumblr_lbfsgkgnve1qe8kcko1_400_large

keh keh, nampak sangat tipu. takkan baru just a week baby kau dah besar macham nie. kawen pun belom lagi takkan dah ada baby. NO NO NO!

okey, kali ni tak tipu dah. mari kenal dengan baby yang sebenar
.
.
.
ceh,buat-buat saspen pulak
.
ni dia


 

 

adik manis, baby Nikon D3100 with AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G  =)

LOTS OF THANKS TO MY MUMMA SAYANG
sebab sponser benda alah nie. Luv you Maa. Hehe


Randomly, saya suka Nikon D3100 kerana: tidak lebih 15 patah perkataan 

1) Harga yang berpatutan
2) Sesuai untuk beginner yang baru nak kenal flash and lens (saya lah tu)
3) User friendly
4) 14.2 million effective pixels
5) ada Guide mode
6) full HD movies
7) boleh shoot sehingga 550 keping
8) yang penting, ia Ringan! 455 gram sahaja. 
9) dapat join Nikon D3100 Basic Workshop dekat Kota Bharu 17 December nanti
10) banyakkk lagi. kalau nak tahu you ols boleh refer dekat bawah atau dekat sini.

Type of CameraSingle-lens reflex digital camera
Effective Pixels14.2 million
Image SensorNikon DX format (23.1 x 15.4 mm) CMOS sensor
Image Size (Pixels)4,608 x 3,072 [L], 3,456 x 2,3404 [M], 2,304 x 1,536 [S]
SensitivityISO 100 to 3200 in steps of 1 EV, plus HI-1 (ISO 6400) and HI-2 (ISO 12800)
File FormatNEF (12 bit compressed RAW); JPEG (Baseline-compliant); MOV movie (H.264/MPEG-4 compression format with monaural sound)
Storage MediaSD memory card (SDHC and SDXC compliant)
Shooting Modes1) Single frame shooting mode, 2) Continuous shooting mode: approx. 3fps, 3) Self-timer mode, 4) Quiet Shutter Release
White BalanceAuto (TTL white-balance with 420-pixel RGB sensor), Incandescent, Fluorescent, Direct sunlight, Flash, Cloudy, Shade, White balance preset
LCD Monitor3.0", 230,000-dot, low-temperature polysilicon TFT LCD
Playback Function1) Full-frame, 2) Movie Playback, 3) Thumbnail (4/9/72, calendar) playback, 4) playback zoom, 5) Faces detected during zoom, 6)Slide show 7) RGB histogram display, 8) Highlights, 9) Auto image rotation, 10) Image comment
Delete FunctionSingle image, Selected images, images taken on a selected date, All images (except protected images)
InterfaceUSB 2.0 (High-speed), Video output, HDMI output (Type C mini-pin connector)
Picture Angle (in 35mm [135] format equivalent)Approx. 1.5x lens focal length
ViewfinderEye-level penta-Dach mirror type; built-in diopter adjustment (-1.7 to +0.5m-1)
Focusing ScreenType B BriteView Clear Matte Mark VII screen
Viewfinder Frame Coverage/Magnification (with 50mm lens at infinity; -1.0 m-1)Approx. 95%/ Approx. 0.8x
AutofocusTTL phase detection by Nikon Multi-CAM 1000 autofocus module with AF-assist (range approx. 0.5-3m); 11 focus point; Detection range: -1 to +19 EV (ISO 100 at 20°C/68°F)
Focus Modes1) Autofocus (AF): Single-servo AF (AF-S); Continuous servo AF (AF-C); Auto AF-S/AF-C selection (AF-A), predictive focus tracking activated automatically according to subject status 2) Manual focus (MF) can be selected
Exposure Metering System1) 3D color matrix metering Ⅱ (type G and D lenses), color matrix metering II (other CPU lenses), 2) Center-weighted (weight given to 8-mm circle in center of frame), 3) Spot metering (meters 3.5-mm circle centered on selected focus point)
Exposure Metering Range (at normal temperature [68°F/20°C], ISO 100 equivalent, f/1.4 lens)1) 0 to 20 EV (3D-Color Matrix or Center-weighted metering), 2) 2 to 20 EV (Spot metering)
Exposure Control1) Digital Vari-Program (Auto, Auto [Flash Off], Portrait, Landscape, Child, Sports, Close Up, Night Portrait), 2) Programmed Auto [P], 3) Shutter-Priority Auto [S], 4) Aperture Priority Auto [A], 5) Manual [M], 6) Guide mode
Auto Exposure BracketingNo
ShutterElectronically controlled vertical-travel focal plane shutter, 30 to 1/4000sec in steps of 1/3 EV plus bulb
Sync ContactX-contact only; flash synchronization at up to 1/200 sec
Flash Control1) TTL: i-TTL balanced fill-flash and standard i-TTL flash for digital SLR using 420-pixel RGB sensor are available with built-in flash and SB-900, SB-800, SB-600, or SB-400, 2) Auto aperture: Available with SB-900 or SB-800 and CPU lens, 3) Non-TTL auto: Supported flash units include SB-900, SB-800, SB-28, SB-27, and SB-22S, 4) Distance-priority manual: Available with SB-900 and SB-800
Flash Sync Modes1) Front-curtain sync, 2) Red-eye reduction, 3) Slow sync with red-eye reduction, 4) Slow sync, 5) rear-curtain sync
Self-TimerElectronically controlled timer with duration of 2 or 10s.
Remote ControlVia Remote Cord MC-DC2 (optional)
GPSvia GP-1 GPS Unit (optional)
Supported LanguagesTotal of 20 languages:Chinese (Simplified and Traditional), Czech, Danish, Dutch, English, Finnish, French, German, Indonesian, Italian, Japanese, Korean, Norwegian, Polish, Portuguese, Russian, Spanish, Swedish, Turkish
Power RequirementsRechargeable EN-EL14 Li-ion battery, EH-5a AC adapter (available separately; requires optional EP-5A power connector )
Battery Life (on a fully charged battery)Approx. 550 shots
Tripod Socket1/4 in. (ISO1222)
DimensionsApprox. 124 x 96 x 74.5 mm
Weight (without battery, memory card or body cap)Approx. 455g
Supplied Accessories (may differ by country or area)Rechargeable Li-ion battery EN-EL14, Quick charger MH-24, Rubber Eyecup DK-20, Camera strap AN-DC3, Body cap BF-1B, Eyepiece cap DK-5, Accessory shoe cover BS-1, View NX 2 CD
Other FeaturesExpeed 2 Image Processing Engine, Graphical User Interface, Guide Mode, D-Movie (Full HD recording), Full-time servo AF (AF-F) movie recording


Tumblr_lb8b6h0fm81qcbx4yo1_500_large

a few photos yang telah dicapture oleh baby Nikon D3100 :

DSC_OOO1: Capture by Abang Nikon. Hehe


lepas beli

capture by zazie

capture by me
masih banyakkk lagi kene belajar technic and strategies to shoot photos tapi sudah berangan-angan nak pergi buat photo shoot. Hehe. But tak tahu lah lagi sebab sekarang musim hujan yang tak menentu. takot habis basah baby i neh. i basah xpe,hehe.

Tumblr_la0zhhcvot1qdibfno1_500_large

Tumblr_lblsk0s8nq1qaz2fuo1_500_large

at the heart of the image...
till then,

bobbai~


p/s: maaf lomocamera,saya telah curang kepada anda. but no worries,
      i will grab you soon ;P



picit LIKE kalau suka ^___^

::Mari Exchange Alamat Rumah::