06 January 2010

Persahabatan Adalah Suatu Pengembaraan Yang Tak Boleh Kita Duga

(entry ini bertemakan persahabatn yang musnah gara gara keegoan dan gelora jiwa muda remaja yang ntah ape ape...nama dan watak terpaksa di rahsiakan ats sebab sebab yg x dpt di elakkan..kalau korang tau pon, buat buat lah tak tau k.. x berminat utk baca?? sila tekan butang merah paling atas-belah kanan.tq)

dua tiga hari nie hati ak tiba tiba terkenang kisah lama
kisah ak dan seorang makhluk Allah yg penah ak kenal

dulu kitorang kwn yg sangat rapat
bak kata org
dimana ak ada, dia pon mesti ada
g kelas sama sama
balik kelas sama sama
berebut naik bas sama sama
makan sama sama
mandi sama sama
tido sama sama
(jgn igt kitorg lesbian pulak..pompuan mmg cmnih)
and kalau dia x bangon, ak pn mengada taknak bangon dulu
gelak pon sama sama
menangis dan sedih mmg xde dlm hidup kami
sbb kitorang sentiasa hepy
everything ak share dgn dia

and dia pon sama
kadang kadang dress up pon sama
(wlpon ak x suka sgt)
tapi ak layan kan aje sbb dia kawan ak
kitorang pon x penah berkira
family kami dh sama sama kenal
ak dh byk kali pegi umh dia
and dia pn penah dtg rumah ak even once
mak ak really suka dia
semua orang suka dia
dia mcm ada aura yg blh buat org suka dia
(klau msuk AF mesti menang mcm Mawi)

tapi tu cerita dulu......
sekali air bah,sekali pantai berubah
ak sangka panas smpai ke petang, rupanya hujan d tgh hari
(ntah betul ke tidak peribahasa neh tp mcm blh pakai :D)

lepas dia asyik dibuai asmara cinta dgn anak datuk tu
(sgt complicated dan pjg kalau nak cerita psl BF dia nih
nnti ak buat entry laen)
dia pelahan lahan 'tinggalkan' ak
dia tinggalkan kami

"friends come and go..me?? i'll be stay..as long as you want me to be your friend"

memula dia tanak duduk sebilik dgn ak
so dia tukar duduk bilik depan
kami tukar rumate
dia sggup putar belit cerita dlm usaha utk tukar bilik dgn ak
(kejam sggh dia tyme tu)
ak tau sbb ak dh tanya mangsa mangsa keadaan tue
pelahan lahan dia lari dr ak
lepas tu dia buat mcm mcm cerita
dia buat pelbagai diskriminasi utk menjatuhkan ak
(lagu latar: situasi by Bunkface)
yang sememangnya ak dah 'jatuh' tyme tu
ak sedih sgt sgt-Tuhan je tau
tapi ak x tunjuk kat sape sape
ak menangis je dlm hati
so i let her do wat she really want to do

prinsip ak:
kalau org tu x sudi
ak seribu kali tak hingin
(yer,ak akui ak ego)

kenapa dia sggup buat ak mcm tu?
persoalan ni yg ak xtaw smpai sekarang
ak x penah tanya dia
ak x penah nak tau
ak tanak tau sbb dia mmg dh buat ak upset giler
salah ak atau salah sape pon ak dh x kesah
ak malas nak pikir
ak serabut sangat sangat
and ak decide utk tanak ambik tau LANGSUNG hal dia
tahniah kat dia sebab dh berjaya buat ak rasa benci dan menyampah
ak ni bkn jenis org yg mudah rase benda benda negatif mcm tuh
tp dia dh berjaya
TAHNIAH utk kau

so kami bwk haluan masing masing
kitorang x gaduh
bkn kata klau jumpa, tolak tolak and tarik rambut
takkk...
cuma suam suam kuku je
in silance way...
kadang kadang ak cemburu tgk org laen 'bahagia'
dgn member2 mereka
setiap kali ak layan 'KAMI'
ak mesti teringat apa yg dia dh buat kat ak
but ak sentiasa percaya..
mungkin akan ada hikmah d sebalik semua ni

bila masuk semester baru
ak nmpak dia dh ad kwn kwn baru
dia hepy jer
selalu dgr dia gelak gelak
ketawa yg penah kami lalui sama sama dulu
ak x jeles
ak dh takde apa apa perasaan tgk dia cmtuh
yg ada cuma kekecewaan

tapi sejak akhir sem lepas
smpai dh masuk sem nie..
ak slalu nmpak dia sekor sekor (eh,sorang sorang)
kwn kwn yg slalu sama sama dgn dia dulu dh takde
bukan mati, tp dh 'tinggalkan' dia
sama mcm dia buat kat ak dulu
kwn kwn dia dah ada kwn kwn yg baru
sama mcm dia buat kat ak dulu
dah tak bertegur sapa
sama mcm dia buat kat ak dulu
klau dulu slalu nmpak dia senyum n ketawa
skrg senyum mcm paksa n dh x dgr lg gelak ketawa
sama mcm dia buat kat ak dulu

namun Yang Berkuasa ats semua yg berlaku ni hanya Dia Yang Esa
ak tak tau kenapa
skrg ni ak rasa mcm dh terbuka hati
nak pergi tegur dia
skrg pon dh masuk sem terakhir kat UTM
lepas ni entah jmpe entah tidak
jgn nnti jumpe bile ak dah berbalut kain putih

tapi ak xtau nk stat mcm mana
ak tak tau nak ckp apa kat dia
(takkan nak ckp : hai,boleh berkenalan??)
mcm bengong...haha
mcm mana klau dia xnk layan??
mcm mana klau dia masih dingin dgn ak
mcm mana??
mcm mana???
mcm mana????

ak tak tau lah!!!!

"kite meneruskan perjalanan hidup mencari kwn,
teman dan rakan utk mengisi kekosongan tanpa menyedari
mereka berada di hadapan kite
hanya menunggu masa utk menemukan kita kembali
hanya menunggu keadaan yg menunjukkan arah persahabatan"

ak hrp,sblm abis sem akhir ni...
ak nak sgt keadaan kembali mcm 4 tahun dulu
mcm kami mula mula kenal
ak dh penat sgt dh
ak dh maafkan dia
even ak sendiri pon xtau punca drpd sape
ak pn harap dia maafkan ak
even ak xtau ape salah ak kat dia
yelah,takkan smpai tua nak mcm ni
contoh : nnti klau esok esok
buatnye anak dia berkenan kat anak aku
namun ats alasan:
"ibu x suke kau kwn dgn bdk tu sbb mak dia musuh ibu zaman universiti dulu"
(contoh je..ak gelak sorang2 tyme buat skrip ni..hahahaa)


tp yg pasti,if kami dh 'okeyyy' nti
ak tanak tanya pon kat dia pasal hal nie
kalau boleh tanak igt dah
ak nak mulakan cerita baru
nak bukak buku baru
kalau tak okey jugak
ak akn sentiasa doakan kebahagian dia n family
sebab ak nak kau tau,

"kau tetap kawan ak dulu,kini dan selamanya"
picit LIKE kalau suka ^___^

04 January 2010

Apabila Kasyah Mula Gedik

nie adek bongsu ak, Muhammad Akasyah bin Mohd Ali Alias...sah2 dh jantina dia lelaki. bulan mac nti umo dia masuk 5 tahun. tp mulut mcm bdk darjah 5...hehe. spatotnye penggal persekolahan tahun ni mama ak nk masuk kn dia kat tadika..tp dia kata dia kecik lagi..hehe. padahal tyme org laen sibuk2 beli baju skolah,beg skolah baru dia pon gedik nak jugak...so mak ak beli lah beg skolah Ben 10 utk dia. pastu skrg demam selesema lah plk,so xtau la jd ke tak dia msuk tadika...hehe. hobi dia suke sgt nyanyi... lagu fevret dia antaranya ketahuan, silly lily(bunkface), situasi(bunkface) dan si gadis ayu(black dog bone). selain suka tgk katon, makan n minum air org-laen-buat-dan-simpan-dlm-peti,budak kechik nie jugak suke amek gambo..dgn nama lain poyo/mengoya bile posing...hehe. klau hala je pape jenis kamera kat dia mesti dia bg pose baekk punya...x kisah la kamera henpon ke,webcam ke..nak2 SLR..lagi lahh..hehe. so entry ni ak nak bwk korang layan kegedikan kasyah bergambo...hehe



gambar nie ak ambik before balik utm hari tu...kasyah n atromen dia..tgk,siap suap2 biskut snek lg kat atromen dia...



ehem,yang ni kasyah b'sama kakak dia yg paling cun..hik3. thn lepas kot..tyme ni rambut dia pnjang.. dulu dia ni ssh sgt nk potong rambut..smpai la umo dia 4 tahun baru dia x takot..siap mintak lg suruh bwk dia p kedai gunting..




gmbar nie lak kat dlm bas..tyme ni dia p trip ke langkawi ngn rombongan skolah mak ak. budak pompuan tu kwn dia..diorang sama2 ckp banyak,suke bergedik amek gmbar n tak duduk diam..hehe



tyme ni plk dia tgh berangan dpn lptop abg dia...mcm2 aksi dia bergedik..ak suke gmbo dia yg nie..hehe

.
.
.
.

miss u kasyah!!
kami smua sayang kasyah..
picit LIKE kalau suka ^___^

03 January 2010

Make Time, Give Time, Take Time

belajar lah menghargai org d sekeliling kita
sebab kite xtau sampai bile kite boleh hargai mereka
dan smpai bile orang tu boleh menghargai kita
yang pasti xde sape tau..
kau ade duit juta-juta lemon pon
tp kalau tang masa kau fail
x guna satu sen karat jugak

ah,ternyata emosi mlm nie
chaw!
picit LIKE kalau suka ^___^

kehidupan seorang undergraduate dan bakal graduate

hari nie da msuk hari yang ketiga tahun baru
sem baru..
sem akhir kat utm nie...
tp knape mls sgt ha..

PSM
dlm proses collect data lg...ssh betul nk dapatkan details projek diorang...baru mggu lepas ak balik klate utk collect data kat PKINK...siap kene soal-jwb mcm intebiu plk..ketaqq. lps ni mybe kene balik lg coz nak turun UPEN plk...cuti sebulan hari tu xdpt nak turun sb byk lak hal laen. adoii..ni la akibat wat keje tangguh2..xpe,nti boleh selalu balik..hehe.

kamis nie ade bengkel kat PD..4 hari 3 mlm...bengkel tahun 4 and bengkel psm LAGI..brp byk bengkel daa. layan jelah...boley gak p jejalan kat PD nnti...

KELAS & KULIAH
satu hari ade 2 kelas je...best kan? tp yg palinnnnggg best klas ak sem ni xde yg stat pukul 8 pagi... owhh,sggh bahagia...sebab nti xyah la nk gelabah bgun awl2...hik3. ak bkn suke sgt bgn awal...tdo kene cukup kan,baru badan cergas,otak sihat...haha. lagi pulak, dah msuk mggu ketiga ni, kelas mcm chipsmore pulak...kejap ade,kejap xde...baek xde terus kan..haha.

ASSIGNMENT & KUIZ
hari slase ni dh ade kuiz h/tanah koprat...nak stdy hape? note pn ak xde...jap lg lah br nak potostet..smbil kuar beli beger kat kdai abg J..hehe

asgmnt plk so far ade satu je..h/tnh koprat...pon x stat lg..hehe. sbjek p'bgunan tanah en.nadzri kate xyah pikir...mcm xde la kan..bagos betol la en.nadzri ni...paham jiwa stdent dia..hehe

CUTI MID SEM
haha...wlpn baru je naik cuti hari tu,tp ak kalut nak kire cuti midsem plk... PERHATIAN kpd student utm,cuti midsem kite kene extend lwt skit iaitu pada 14/2..bkn 8/2 seperti dlm kalendar akademik sblm ini...ak da tnye kak syida. cuti midsem kali ni skali ngan chinese new year...mcm biase, stdent2 d perantauan cam ak ni kene beli tiket awl lg..nak2 dari Kelantan and Terengganu. kalo lusa cuti, hari ni ko nak beli...kirim salam jelah. takkan ade nye mkcik pakcik jual tket bas o tren tuh nk simpan kat ko.. jadi,utk menyelamatkan keadaan ak telah pon membeli tiket utk balik cuti midsem ni...yehaaaa!! (cam ak lak nak raye..haha)

HARAPAN
mintak2 la xde pape yg sangkut...penat dah blajo wey..nk keje kumpul duit byk2 plk..
picit LIKE kalau suka ^___^

::Mari Exchange Alamat Rumah::