31 October 2010

Sejarah Tercipta oleh The Red Warrior

Alhamdulillah, setelah sekian lama menanti, akhirnya the only local football team yang palinggg ramai supporters iaitu The Red Warrior berjaya menjulang Piala Malaysia edisi ke-84. Pasukan Kelantan berjaya menumpaskan pasukan Negeri Sembilan 2-1 dalam final di Stadium Bukit Jalil semalam. Mari kito tengok gamba2 kejayaan ni dulu.hehe

Yahuuuu!!

Yeeehaaa!

pix_gal0
Yeyy!

Pasukan The Red Warrior semalam dibarisi oleh:


Khairul Fahmi Che Mat, Mohd Daudsu Jamaluddin (Akmal Rizal Ahmad Rakhli), Mohd Farisham  Ismail, Mohd Rizal Fahmi Abd Rosid, Zairul Fitree Ishak, Muhd Badhri Radzi, Indra Putra Mahayuddin (KP), Mohd Shakir Shaari (Khairan Eroza Razali), Mohd Norfarhan Muhammad,  Hairuddin Omar dan Norshahrul Idlan Talaha (S Chanturu).
dengan FORMASI : 4-4-2
STATISTIK PERLAWANAN
Percubaan tepat : Negeri Sembilan (9) Kelantan (4)
Percubaan tersasar : Negeri Sembilan (3) Kelantan (4)
Sepakan sudut : Negeri Sembilan (2) Kelantan (11)
Sepakan percuma : Negeri Sembilan (17)  Kelantan (18)
Offsaid : Negeri Sembilan (2) Kelantan (2)
Kekasaran : Negeri Sembilan (15) Kelantan (14)
Kad kuning : Negeri Sembilan (Mohd Shukor Adan, Mohd Firdaus Azizul, Mohd Alif Samsudin) Kelantan (Mohd Shakir Shaari)
Kad merah : Tiada bagi kedua-dua pasukan
Masa tambahan :  Tujuh minit
Penguasaan bola : Negeri Sembilan (45%) Kelantan (55%)
PEGAWAI PERLAWANAN
Pengadil : Subkhiddin Mohd Salleh
Penolong Pengadil 1: Wan Ismail Wan Ali
Penolong Pengadil 2: Nojey Anak Nakeng
Pegawai Keempat : Mohd Nafeez Abd Wahab
Komisionel Perlawanan : Ismail Yacob
Penilai Pengadil : Ahmad Khalidi Suppian
General Kordinator : Ahmad Fuad Daud
Pegawai Media : Raja Azura Shamim

Pemain Terbaik - Hairuddin Omar


  BADRI  meraikan gol kemenangan Kelantan  pada separuh masa kedua perlawanan akhir Piala Malaysia di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam tadi.
Encik Piya ialah orang yang menyepak(?) gol kemenangan Kelantan semalam. Mimpi jadi kenyataan tuh.
Encik Piya dapat anugerah penaja


Kemah keming GK jago gol smale. Terbaikkk lah  Apek.
awww...steady Khairul Fahmi Che Mat kito..hehe

Lautan Merah disebalik kejayaan The Red Warrior


Sebagai hadioh untuk rakyat Kelantan, Tok Guru telah bermuroh hati memberikan cuti umum kepada seluruh rakyat jelata yang berada di negeri klate hari ni (Ahad). Trimo kaseh Tok Guru.hehe

Insyallah tahun depe wak kelik pulok Pialo Malaysia tu..


picit LIKE kalau suka ^___^

30 October 2010

GOMO KLATE GOMO



REMARKS: ENTRY INI 100% DALAM BAHASA KELANTAN.HARAP MAKLUM


Esok ialah male penentue Final Piala Malaysia antaro negeri tanoh tumpoh daroh aku, iaitu Negeri Kelate nga negeri kesayange Encik Peruz, Negeri Semile. 


Liga Super : Kelantan (0) lwn (1) N.Sembilan | Stadium Sultan Mohammed Ke-IV | 14 September 2010 | 8.45pm
Gomo Kelate Gomo

Sesi Latihe


Goal Keeper Kesayange: Khairul Fahmi,jangey wi tembuh gol sep kito tuh ^^


S E M A N G A T 
Oleh itu,sebagai penyokong pasuke Red Warrior ambo ingin mengucapkey selamat bermain kepado semo ahli pasuke klate. Smoga sep kito buleh wak kelik Pialo hok menjadi idame seluruh rakyat Klate tu. Kalu di Kualo Krai nih gap, sejak pete takdi lagi jale jem doh alah ko Guo Muse tuh. Supo rayo doh ambo tengok. Di kreto tu gak penuh nga dero Klate. Perghh,lua biaso sunggoh semangat puok2 klate neh. 


Tapi..........







Ambo nok mitok tulunggg lah igat pesane Tok Guru kito,beliau nok duo karo jah. Nombor satu beliau nok Kelate mene pahtu nombo duo jangey ado keganasey. Ingat blako tuh sapo2 hok g Bukit Jalil. Lamo key tok pasal2 keno bayar dendo beribu-ribu pulok T_____T


Ambo xpo,sebab kelih dale tb dumoh jah..hehe. Takdok peluang lagi nok gi tengok live di Bukit Jalil. Beley2 duk naip entry nih,ambo teringat maso Final Piala Malaysia tahun lepah. Dey jugok tengok nga Encik Hatimanis kesanyange.hehe. Ramai2 g tengok dekat cafe KTDI nga saim-saim dio. Ambo sore jah tino = =" Mujo la Encik Hatimanis tu hok jenih pehe and so palo.hehe. Tapi gap, tahun ni tokleh doh la nk tengok bersamo sbb dok jauh2 doh..huwaaa!!


Sekat ni sudoh lah ambo nok ngepek. Gamba2 diatas ambo ambik dari Google nga website Kelate.net Trimo kasih deh.
.
.
.
Nok tanyo,bakpo teh tiko ambo taip "Red Warrior" takdi,tubik natey kakah sup bowoh ni??? Hahaha


Red Warrior yang sebenar lagu nih bekali.hehehe

picit LIKE kalau suka ^___^

27 October 2010

26 October 2010

Kalaulah Zaman Melaka Dulu Ada Facebook


zaman melaka facebook

hahaha..
kreatif nya sape yang buat ni...

terima kaseh Dauspozi

picit LIKE kalau suka ^___^

Pengakuan Ikhlas




.
.
.
adoiii,tergelak sorang-sorang baca surat budak nih.

kucing jiran kamu tu spesies ape? mesti kucing cap anai-anai kan...
baiklah,cikgu maafkan kucing kamu T______T


picit LIKE kalau suka ^___^

23 October 2010

Kalau Berpacaran

Kalau Berpacaran
by: Ana Raffali ft Sohaimi Mior Hassan & Altimate

Sohaimi Mior Hassan
Kalau berpacaran
Memang banyak pantang larang
Menjaga susila
Ibu bapa adik abang


Apabila berdua
Carilah tempat yang terang
Agar tidak pula
Mencuba aksi terlarang


Korus
Boleh pandang-pandang
Jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang
Bertambah sayang


Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kerna malu itu
Perisai orang beriman


Ana Raffali
Kalau berpacaran
Jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan
Jumpalah ayah dan mama


Hantarkan rombongan
Meminang dengan segera
Kalau terlambat kasihmu disambar buaya


Ulang korus
Altimet
Yeah
Kita sambung cerita
Kalau kamu berdua
Aku yang ketiga


Aku penambah perasa
Akulah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa


Berani buat terima padah
Kalau tak sedia
Ucap syahadah




picit LIKE kalau suka ^___^

Apabila bahasa Kelantan di'KL'kan. Haha

Bagi yang pernah menyertai ruangan INI. Pasti korang dah tahu sikit-sikit tentang loghat bahasa Kelantan. So hari ni saya nak share beberapa cerita kantoi apabila bahasa Kelantan di'KL'kan. Sumber ini dari FB dan artikel ditulis dalam bahasa Kelantan. selok aku dok suko.Haha
.
.
Baco sapa abis ni.baru demo pehe..buleh tehe nk suko selok..kawe guling do-de-do-de baco..hahaha..

Kantoi 1 
Gu kawe kijo hotel,dio sepatutnyo anta guest pegi airpot tapi huje pulok,dio tunggu la sapa uje berenti baru dio oyak ko guest, kawe denga dio oyak gini"mari kita pergi encik,hujan sudah SERIK ni" 

Kantoi 2
Dulu,mase kat belaja kat kolej,kelas komputer,kawe aja gu kawe pasal komputer,doh dio slow nok teke tikuh tu,kawe kato la gini"Ming,tunggu gapo lagi nyo, PENYEK la mouse tu". Gu kawe pun kato,oloh,kapong molek bahaso mung,mujur mu tok oyak JIREK…

Kantoi 3
Kawan abg ipar aku kantoi ketika dinner di hotel, biasalah kan waiter akan refill air sejuk dalam gelas tu kan..dia kata lebih kurang macam ni semasa waiter itu sedang menuang air kedalam gelasnya.. 

"adik, dah banyak air tu, PADAM, PADAM.." 

dengan muka yang selamba dan serius..

 Kantoi 4
kwn aku... dia nak bayar harge pulut lepa kat cafe....dia sebut

“pulut LEMPA satu”...

sepatutnya pulut panggang

Kantoi 5
cikgu : ada berapa jenis KUTUB kat bumimurid : dua, cikgucikgu : nama dua jenis kutub tersebutmurid : KUTUB AYAM dan KUTUB DAGING

(khutub @ kerutuk)

Kantoi 6
cikgu: kenapa baju sekolah awak ade bintik2 hitam?murid: Baju saya kena PERTIK SAWA cikgu.
  
Kantoi 7
ni cito aku pulok....maso mulo2 masuk kolej...gi cafe beli air dale gelas plastik mcam kat psar malam tu..pahtu maso nok bayar tuh..."kak, ada TUDUNG tak?" sambil tgn tunjuk kat atah gelas tuh....kakak tuh mulo2 tok pehe....doh aku duk tunjuk atah gelah tu dia pun kata..."ooo....penutup"....dgn muko selamba..."a ah penutup"....malu weh....hehehehe

Kantoi 8
kwn aku citer cara2 masak kerutup..

”mula2 panaskan minyak...masukkan bhn kisar...tumis hingga naik bau...kemudian masukkan AWAS.....”

Kantoi 9
“saya tinggal bersama ayah, ibu, adik dan kakak. rumah saya berdekatan dengan rumah nenek. kadang-kadang rumah saya BERKUBANG.....”

Kantoi 10
Aku pernah dengar statement ni kat bank...

“hutang encik yang perlu bayar ialah dua ribu tiga ratus lima puluh ringgit point SAMAS.....”

yg ak nk sukonyo ore wak oyak tu ore cino......

Kantoi 11
kemarin dulu anak aku muntah atas katil, abih aa kena dkt cadar ngan toto..smlm kitaorg tengah masukkan toto ngn cadar dlm mesin basuh..pah, aku oyak gini dkt hubby aku .." bang, lupa la nak ambik SAMPUL BANTAL sama.."

laki aku bantai gelak..ingatkan surat je ada sampul..bantal pun ada gak ke?

Kantoi 12
peristiwa kat bandar jengka...member kelantan aku gak.....'BANG MINTAK SUPIK SATU'.....wakakaka.....bercakap luar tuh...

Kantoi 13
masa aku study kat UM sewa umah kat bangsar...ada housemate budak kedah nak pinjam motor...dia tanya mana kunci motor aku...dengan macho nya aku jawab...

'kunci motor ada dalam SORAK meja aku tu..'

hahahahha

Kantoi 14
masa di U mulo, ado member aku ni buleh awek bdk Johor.. mmg sokmo berigak ayat kelate time dia berkecek luar ngan awek dia tuh.. contoh paling kelakar aku igt lg masa tu dia tgh bergayut tanya khabar awek dia yg demam..

"Ayang.. camne dah "sial" ke belum demam ayang tu?" pastuh lagi.. "sori la abang x sempat call ayang, abang tidor strik (straight) td"

Kantoi 15
member citer takdih......

si A nampak ular lalu menjerit...." ular.....ular.....KATAK! KATAK!"

Kantoi 16
ade sorang awek kelate ni kije receptionist kat hotel kawan aku kije...aritu hotel xdak api,blackout, so guest kol la hotel ,dia yg cakap

guest : " nape takde api ni?"
awek : " maaf cik,black out.api berJENTAP" 

Kantoi 17
Dalam sebuah komuter...

“abang boleh ALIH sikit tak? Saya nk duduk ETEP.”

Kantoi 18
Ada org luar tu dia mari jalan kampung...org kmpung tu tau doh dia orng luar..
Ore luar tu g jale umoh woris dia..woris jauh2..jadi anak tuan umoh tu nak kecek luar jugak la..

Org Luar : ' mak ada tak? 'Anak Tuan Umah : " takdi mak ada duk tanah .. dia cakap nak gi tembak, nk g beli lauk..... "

[standard org2 kg kat kelantan..waktu2 tengahari, kalau nak beli ikan, mereka akan tunggu penjual ikan datang ngn motor kat tembak (tepi jalan ) ]

Kantoi 19
haha..aku ado kisoh saen aku dio nak beli kuih d bazar ramadhan ari tu...die beli kuih rm2 gune duet rm5 pahtu mok cik kedai tu wi balik rm 2..so dio ni oyak ar,

"mok cik cucur lagi xcukup seringgit.." mok cik ni pon oyak ar.."cucur xde dek, kalo nak kat kedai sebelah ade".

Kantoi 20
aku tringat pok sdaro aku maso gi kijo s'pore dulu. sebelum tu dia gi jale2 di johor dulu...dia skali nga saing2 dia 3 oghe gi lah beli air....pah tu dia tanyo mokcik tu...

"kak..... PLETIM adaa ?

kakok tu ngango sapa.......saing2 dia pecoh perut dengar " PLETIM"

Kantoi 21
tringat ado soghe saing crito maso dio baru pindoh singapore...maso tu dio skoloh rendoh lagi...ado sari tu mok dio suruh gi keda beli bare...

saing : toke...kakah sup ada?

toke : hah?? kasut? kasut tak ada...itu terompah ada la...

saing : bukannn...kakah sup la...ada ke?

toke : aiya...saya sudah cakap kasut tak ada...terompah saja ada...

saing : (balik rumoh gi tanyo mok dio kelik) ma...cino tu duk royak kasut kasut tropoh...royak nok kakah sup...duk tawar tropoh dio...

mok saing : ma tok ingak nok royak sini oghe panggel repoh sup (rempah sup)...

saing : pade pong cino tu tok pehe...

Kantoi 22
aritu mak mentua saya ikot balik kedah. time maghrib, suami n abah saya nak pegi surau.mak mentua saya gi tanya kat abah saya

"ustaz nok gi balasoh doh ko?"terkejut abah saya .
 "taklah mek, nak pegi belasah sape pulak ni?"

Kantoi 23
membe saya cikgu,jenis pekat gler kelate tp ngajar di kL...budok2 biaso laa gege dale kelas..pastu dok tubik masuk tubik masuk..pastu dio jadi nk maroh gilo...nak marah ko budok2 tu. Dia oyak :

"awak ni kalau bising skali lagi..saya akan suruh awak TUBIK!!!"bdak2 KL hok dengar terpinga-pinga.."apa dia TUBIK cikgu?"

Kantoi 24
budak kelate:- mu gi beli timun cino kejap...
budak johor:- nk berapa?
budak kelate: (ngan muka confiden) mu beli daley 4-5 butir jadi ah...

pastuh budak johor tuh pegi kedai nak cari timun cina... selang beberapa minit kemudian...

budak johor: aku cari banyak kedai dah.. takde pun orang jual timun cina... apek buah tuh siap marah aku lagi.. dia kata dia tak pernah pun dengar timun cina, timun india, timun melayu....

masa tuh kitorang dah keras2 ketawa...... lepas explain kat dia yang timun cina tuh tembikai.. ngan dia2 pun ketawa besar.....

Kantoi 25
Sepupu aku hok duk johor balik cuti kat kg aku..pah tu gak adik aku nk tido laa skali depan tv dgn spupu johor aku tu..pah tu byk nyamuk..dio pun oyat gini..

"BANYAKNYE NYAMUK...BERBEROM-BEROM (bunyi nyamuk)...hahahaha..

Kantoi 26
Ado promoter gas mari umah aku..nk jual kepala gas untuk keselamatan gas gapo xtahu...mok aku hok interested nk beli..

pah mok aku ty laa..nk guno lagu mano ni..dio pun jawab..."mcm ni mak cik...kepala ni bawah ni mak cik CONCOS kat tong gas ni....

Kantoi 27
Ore kg aku duk KL, jenis tok beso kecek luar...dia ada duit besar nok g tukar keda...nok oyak guano ni nok tukar duit ni...dio kecek luar jugak...

“bang, nak tukar duit HALUS ada ?...” 

Kantoi 28
dj radio: assalamualaikum
pendengar: wa'salam...
dj radio: bagai mana keadaan cuaca di Jeli skg?
pendengar: hujan berek-berek..... 

Kantoi 29
ada anak buah kawe jate sore bdk KL.. umur 6 thn..comey kakloh jugok la... bila balik kg, budok2 tino pakat2 kerumun anok buah kawe tu,,serupo ore ulu tok rajin jupo manusio..

"Eiii... comANnye... geraNnye.... nama awak sape.... tembaNnye pipi... rasa mcm nak KENGKAF jerrrr.." 

Kantoi 30
Didi gi kl umah abg dia...abg dia suruh gi kedai beli gayung...so dia pon gi kedai..smpai kedai dia tanya tokey...

"BANG, ADA JUAL CETONG TAK?"... 

Kantoi 31
ina baru balik dari shopping...rosnah tegur ina "WAH INA BARU BALIK? BALIK DARI MANA? BANYAK NYA JABIR KAT TANGAN TU”.... 

Kantoi 32
ada sore staf puam opis kawe, sebab dia hok paling janguk bos kawe suh dia entertain pelawat dr KL time acara makan2, ada buoh duye.. 
bila pelawat tu oyak, best2 durian sini, lemak.. dio jawab..

"memanglah durian sini best2, tp sy tak boleh makan byk sangat coz cepat lugal".. 

Kantoi 33
mak aku cikgu, dulu dia sokmo wat kelik buku latihan bdk2 check dumoh.. 
ado sekali tuh, selok dia suko.. dio tunjuk tuh so family ngilai.. ado student tuh wat ayat..

"Itik sedang menyudu air cha.. " 

Kantoi 34
Aku sedang melayan anak kawan aku bermain ditaman permainan..tetiba aku cemas sebab budak2 itu telah buat lari pecut 100 meter..

dengan pantas aku menjerit...

"Naqib...jangan lari laju2...nanti REBAS!!"

Nasib baik aku sorg je masa tu..tp aku tetap gelak sorg diri...suker selok... 

Kantoi 35
pengalaman aku, ado ore luar mai umoh tuk aku..lepas make tghari, tuk aku wi bantal ko ore tu sambil oyak gini:

" guling-guling la dulu mek... lambat lagi nok gi keda"....

terpinga2 ore tuh... mujo x guling sungguh.. kalu dok gak, pah tanoh la wehh.. rumoh tuk aku tu tinggi. 

Kantoi 36 
aku selalunya kantoi tang kunci kereta....dah terbiasa sebut..."suis keta" 
ada sekali tu, aku suruh lab assistant aku gi beli barang, aku ckp ngan dia 
"ambik la suis keta aku tu...bwk keta aku jer" 
dia ngan muka cuak tgk aku..."napa? keta takleh start ke?" 
aku jwb balik..."ye la, kalau tak ambik suis keta tu...camana ko nak start keta aku lak?" 
lagi dia heran...pastu...baru aku tersedar.....that's kunci kereta.....bukan suis keta. 

Kantoi 37 
maso saing kawe mari KL...sek2 rumoh kawe nak masok tengahhari pahtu suruh la dia gi kedai beli ikan ...

saing aku : Bang ikan AYA ada?
Tokey : Ikan AYA?....ikan apa tu dik?...xde jual la
Saing Aku : Ala Bang tu ada la ikan AYA tu...(sambil tunjuk)
Tokey : oooo ni ikan tongkol la dik...

balik rumah dia bercerita gege 1 rumah dok suko ko dio.. 

Kantoi 38
teringat maso kawe ngaji k.l mulo,nk g beli sabun basuh.. "kak sabun SETOKOL" 

Kantoi 39 
masa kursus BTN, member dorm sebelah bising, selamba je ambo tepik,

"weiii, diamla, BOSANLA!

heheheh..member kelate pecoh perut suko..lorat kelantan, istilah Bosan ni ada dua maksud 

Kantoi 40
so lagi, ambo tengok budok2 dok gayut di taman permainan di Putrajaya,ambo tepikla larang takut jatuh :

" weiii, jangan bergayut kat situ, nanti jatuh, dapat FAEDAH (BULEH PEKDOH) 
member aku terguling reboh suko. 

Kantoi Tahap Dewa 
Jusuh dari kelantan, baru datang KL, duk umah sewa kawan2 dia, suatu hari dia ikut kawan dia g disko, semua kwan2 dia mabuk. Dia ckap kat kawan dia :

"berat-berat korang semua nih.....dah-dah la tuh....jom KELIK...


picit LIKE kalau suka ^___^

::Mari Exchange Alamat Rumah::